Güneşin Yaşlanmaya Etkisi

Güneşin Yaşlanmaya Etkisi

Fotoyaşlanma Yani Photoaging Nedir?

Foto yaşlanma nedir sorusu için verilebilecek en net cevap; UVB ve UVA ışınlarına bağlı olarak yani güneşe uzun süre maruz kalınması durumunda ortaya çıkan cilt hasarlarıdır. Yaş geçmesine bağlı olarak meydana gelen cilt sorunlarının pek çoğu, güneşe maruz kalınması durumunda daha hızlı şekilde gerçekleşir. Bu da ortaya çıkan cilt sorunlarının daha belirgin bir hale gelmesine neden olur. Deri, bilindiği üzere üç ayrı katmandan oluşur. Bu üç katman ise; deri altı doku, dermis ve epidermis şeklindedir. Dermis; cildin elastikiyetini ve gücünü etkiler. Ayrıca cildin hem genç hem de pürüzsüz görünmesine imkan sunan kolajen; önemli lifler ve elastin gibi proteinleri içerir. UV radyasyonu ise bu önemli proteinlere ciddi derecede zarar verir. Bu durum da fotoyaşlanma belirtileri ortaya çıkar. Fotoyaşlanma genel olarak çocukluk döneminde görülmeye başlar. Güneşe maruz kalma durumuna göre yaş ilerlemesine bağlı olarak daha erken ya da geç zamanda belirgin hale gelir.

Fotoyaşlanma Belirtileri Nelerdir?

Foto yaşlanma belirtileri de sık sık merak edilen konuların başında yer alır. Üstelik bu belirtileri doğru bir şekilde bildiğiniz zaman teşhisi erken sürede koymanız mümkün olur. Teşhisin erken sürede koyulması demek ise çözüme de daha kısa süre içerisinde ulaşmak demektir. Dolayısıyla ilk etapta fotoyaşlanmanın ne olduğunu, sonrasında ise belirtilerini doğru bir şekilde öğrenmeniz gerekir. Fotoyaşlanmanın belirtileri için de şu şekilde kısa bir liste yapmak mümkündür;

  • Genç yaşta cilt üzerinde belirmeye başlayan kahverengi lekeler (bu lekeler, yaş ilerledikçe daha belirgin olur)
  • Ciltte meydana gelen çillenmeler (genel olarak yüz, sırt ve dekolte bölgesinde ortaya çıkar)
  • Güneş ışınlarına maruz kaldıktan sonra boyun, göğüs ve sırt bölgesinde meydana gelen lekeler
  • Damarlarda genişlemeler olması
  • Cilt üzerinde ince tipli kırışıklıkların belirmeye başlaması
  • Esneklik kaybı yani ciltte meydana gelen sarkmalar
  • Kan damarlarının normalin üstünde belirgin bir hale gelmesi
  • Cildin sahip olduğu renk tonunda eşitsizlikler olması
  • Cildin normal seyrine göre ekstra hassas bir hale gelmesi
  • Cildin normalinden daha kuru olması ve sert bir yapıya bürünmesi

Fotoyaşlanma Neden Olur?

Foto yaşlanma etkileri arasında UV radyasyonu şüphesiz en önemli faktördür. UV radyasyonu ise UVB ve UVA ışınlarından meydana gelir. En basit haliyle anlatmak gerekirse her ikisinin de etkisi farklıdır. UVB ışınları, cildin bronz bir görünüme sahip olmasında rol oynar. UVA ışınları ise cildin hem kurumasına hem de yaşanmasına neden olur. UVA ışınları, yapıları gereği daha uzun dalga boylarına sahiptir. Aynı zamanda dermise de derin bir şekilde nüfuz edebilecek güce sahiptir. UVA ışınlarına fazla maruz kalınması durumunda kolajen zarar görür. Kolajen zarar gördüğünde de elastin üretimi artış gösterir. Bu noktada ise elastin, hasarlı kolajen üreten onarımı yapan enzimlerin üretilmesine sebep olur. Asıl amacı cildin kendini koruması olan bu enzimlerin üretimi, kolajen dokulara yarardan ziyade zarar sağlar. Sık zaman aralıklarıyla korumasız bir halde cildin güneş ışınlarına maruz kalması ise bu süreci vücudunuza tekrar tekrar yaşatmanıza yol açar. Bunun sonucunda ise vücudunuzda kuruluk ve kırışıklıklar meydana gelir.

Fotoyaşlanmanın Cilde Etkileri Nelerdir?

Güneş ve yaşlanma, aslında birbirleriyle ilişkili iki ayrı kavramdır. UVA ışınlarına yüksek oranda maruz kalmak alın, ağız ve göz çevresinde hem kırışıklık hem de ince çizgilerin oluşmasına neden olur. Bunların yanı sıra cilt lekelerinin de oluşmasına sebep olur. Cilt lekelerinin temelinde ise güneş maruz kalınmanın getirmiş olduğu pigmentasyon değişim yatar. Üstelik bu lekeler sadece yüzde görülmez. Göğüs, sırt, el ve kollarda da görülebilir. Ayrıca vücudun diğer bölgelerinde de görülme ihtimali vardır. Ciltte meydana gelen ve güneşten kaynaklı olan lekeleri kontrol altına almak amacıyla C vitamini alınması gerekir. C vitamini aynı zamanda ince kırışıklıklara da iyi gelir. Bu vitamini dilerseniz tükettiğiniz gıdalardan dilerseniz de anti aging serumlar vasıtasıyla alabilirsiniz. C vitamini; cildin sahip olduğu renk tonunu da eşitleme konusunda büyük oranda etki gösterir. Cilt bakım rutinlerinize C vitamini içeren ürünler ilave etmeniz bu sorunlarla başa çıkmanızda size yardımcı olur. Bu sayede size bakan insanlar, içinde olduğunuz yaşı daha rahat anlayabilirler.

Fotoyaşlanmadan Korunmak Nasıl Mümkün Olur?

Güneşin yaşlanmaya etkisi son derece büyüktür. Cildinizde güneş ışınlarına maruz kalmaya bağlı olarak meydana gelen hasarları onarmanız mümkündür. Ayrıca cildinizin kalitesini de artırma şansınız vardır. Bunun için anti aging serum çeşitlerini deneyebilirsiniz. Ciltte yer alan antioksidanlar, hem kolajene hem de kolajen liflerine zarar veren sürecin daha yavaş bir hale gelmesinde etkili olur. Ürün çeşitlerini incelediğiniz zaman karşınıza kuru, normal ve yağlı cilt tiplerine uygun olacak şekilde dizayn edilmiş olan seçenekler çıkar. Bu sayede fotoyaşlanmaya bağlı olan solgun ve mat görüntüden de kurtulmuş olursunuz. Peki foto yaşlanma etkilerinden korunmak nasıl mümkün olur?

  • Güneş ışınlarının yaydığı etkilerin maksimum seviyede olduğu zaman dilimlerinde yani sabah saat 10.00 ile öğlen saat 14.00 arasında gölgeli yerlerde durmanız tavsiye edilir.
  • Dışarı çıkarken anti aging güneş kremi kullanmanız önerilir.
  • Yüzünüzü korumak amacıyla geniş yapıya sahip şapkalar kullanmalısınız.
  • Mümkün olduğu sürece gölgede ya da şemsiye altında oturmanız gerekir.

Fotoyaşlanmada Anti Aging Etkisi

Anti Aging krem ve serum çeşitleri, yaşlanma karşıtı bakım rutininin en önemli detaylarının başında yer alır. Yaşlanma karşıtı denildiği zaman da insanların aklına ilk etapta ürünlerin hangi yaşta kullanılması gerektiği gelir. Aslında yaşlanma karşıtı etkisi olan ürünleri genç yaşta dahi kullanmaya başlayabilirsiniz. Fakat 20 yaş ve öncesinde kullanmanız tavsiye edilmez. Çünkü 20 yaş öncesinde cilt kendi kendini yenileyebilecek kapasiteye sahiptir. Dolayısıyla çok genç yaşta ürünlerin kullanılmasının aslında bir anlamı yoktur. Asıl mesele yaş aldıktan sonra kullanmaya başlamaktır. Ortalama 25 yaşı geçtikten sonra bu tarz ürünlerin kullanımına başlanabilir. Fakat ürün seçiminde öncelikle kendi cildinizi doğru bir şekilde tanımanız gerekir. Güneş ışığının yaşlanmaya etkileri, küçük yaştan itibaren görülmeye başlar. Ancak bu durumun asıl etkileri yaşın ilerlemesiyle birlikte görülür. Bunun için de anti aging ürünler son derece etkilidir. İlk kullanımda dahi ürünlerin etkilerini görmeniz mümkün olur. Anti aging ürünlerin içerikleri de değişiklik gösterir. Bu nedenle ürün seçimi yapmadan önce kapsamlı bir araştırma sürecine girmeniz daha doğru olur.

Foto Yaşlanma İçin Ürün Önerileri

Foto yaşlanma ürün önerileri arasında anti aging ürünlerin yerinin önemi son derece büyüktür. Sothys markası kapsamında üretilip kullanıcılara sunulmuş olan After Sun Anti-Aging Face Treatment ürün, ilk kullanımdan dahi etkisini göstermeyi başarır. Fotoyaşlanmayı önleyici etkisi sebebiyle son dönemlerde kadınların popüler ürünleri arasında ilk sıralarda yer alır. Kremsi dokusu ve akışkan kıvamı sayesinde, cilde kolay bir şekilde nüfuz eder. Güneş sebebiyle oluşan lekeleri önleyici etkisinin yanı sıra lekelerin onarımını da görev edinir. Ürünü uyguladığınız ilk anda dahi cildiniz üzerinde derinlemesine bir rahatlama ve ferahlık hissinin uyandığını farkedebilirsiniz. Son derece yatışmış olan cildinizde aynı zamanda bronzlaştırıcı bir etki görmeniz mümkün olur. Bu ürünü özellikle yaşlanma karşıtı bakım rutininize mutlaka ilave etmeniz önerilir. Özellikle ilkbahar ve yaz mevsiminde düzenli olarak kullanmanız büyük önem arz eder. Göz ve çevresinden kaçınarak uygulamanız gerekir. Güneş sonrasında direkt olarak cildinize uygulayabilirsiniz. Ayrıca ürün bütün cilt tipleri için kullanıma uygun olarak üretilir.

Fotoyaşlanmada Güneş Kremi Kullanmanın Önemi

Hem hassas cilt hem de normal cilt tipine sahip olan kişilerin, özellikle ilkbahar ve yaz dönemlerinde mutlaka güneş kremi kullanmaları gerekir. Hatta cilt yapısı hassas olan kişilerin kış döneminde dahi güneş kremi kullanması tavsiye edilir. Bu sayede güneşin zararlı ışınlarından korunma şansınız oluşur. Doctor Babor Repair Cellular Ultimate Protecting Balm SPF 50 hassas ciltler için güneş koruyucu krem çeşidi, özellikle leke oluşumu konusunda meyilli olan kişilerde çözüm niteliği taşır. UVB ve UVA ışınlarına karşı özel filtre içerikli bir yapıya sahip olan bu ürün, herhangi bir kozmetik işlem sonrasında da kullanılabilir. Hatta kozmetik işlem sonrasında kullanılması hassas ciltler önem arz eder. Ürünü güneşe çıkmadan önce kullanmanız tavsiye edilir. Gün içinde de ihtiyaç duymanız halinde tekrardan kullanabilirsiniz. Cilt üzerinde rahatlatıcı bir his bırakmasının yanı sıra yaşlanma belirtilerine ve bu belirtiler sonucunda oluşan lekelere karşı kalkan görevi görür.

Bronzlaştırıcı Kremlerle Hem Dinç Hem De Bronz Bir Görünüm Yakalayın

Cildinizi güneş ışınlarından korurken bir yandan da bronz bir görünüme sahip olmak isteyebilirsiniz. Her iki isteğinizi tek bir üründe bulma şansınız vardır. Thalgo Bronzing Activator Lotion yüz ve vücut güneşsiz bronzlaştırıcı ürün, ten renginin değişiminin hızlı olmasını sağlayacak bir formüle sahiptir. Bu sayede cildiniz doğal bir şekilde bronz görünür. Melanin üretimini uyararak, güneş sonrasında oluşan bronzluğun daha uzun süre kalıcı olmasını sağlar. Aynı zamanda ürün içeriğinde yer verilmiş olan aloe vera sayesinde cildiniz yoğun bir şekilde nemlenmiş olur. Buna bağlı olarak da cildiniz yenilenir. Ürünün kullanımı da son derece pratiktir. Fakat güneşe maruz kalacağınızı düşündüğünüz zaman diliminde 15 gün önce uygulamaya başlamanız gerekir. Günde iki kere uygulamanız yeterli olur. Bronzlaşma sürecinin ardından ise bronz görünümü korumak amacıyla duştan sonra bütün vücudunuza uygulayabilirsiniz. Ürün tüm cilt tipleri için kullanıma uygundur. Güneş ışığının yaşlanmaya etkisi kapsamında en az hasarı almak ya da hiç hasar almamak için cilt bakımınızı aksatmamanız gerekir.

Etiketler: gunes, antiaging, cilt bakımı
Mayıs 12, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. KVKK ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.