Güneş Koruyucunuzu Nasıl Seçmelisiniz?

Güneş Koruyucunuzu Nasıl Seçmelisiniz?

Güneş Koruyucusu Nedir? Güneş Koruyucusunun Faydaları Nelerdir?

Güneş koruyucusu nedir sorusunun en basit yanıtı, insanların güneşten gelen zararlı ışınlardan korunmasını sağlamak şeklinde olabilir. Faydaları ise son derece fazladır. Ürünler krem, köpük ya da jel gibi farklı şekillerde dizayn edilebilir. Genel olarak tüm cilt tiplerine uygun şekillerde tasarlanan ürünlerin sunmuş olduğu çok sayıda fayda vardır. Güneş koruyucusunun faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Cildinizin güneşten gelen zararlı ışınlardan korunmasını sağlar.
  • Dünyaya gelen güneş ışınlarının %90'ından fazla radyasyon içerir. Bu radyasyonlar cildin doğal yapısını fa bozar. Bu sebeple sadece güzellik adına değil sağlık adına da ürünleri kullanmanızda fayda vardır.
  • Düzenli bir şekilde güneş kremi kullananlar, yaşlanma belirtilerini daha geç yaşar.
  • Düzenli kullanım, cilt üzerinde oluşan lekelerin önlenmesinde de etkili olur.
  • Güneş yanıklarının önüne geçer.
  • Cilde nem oranı kazandırır.
  • Hava kirliliğine karşı önlem niteliğindedir.
  • Cildin elastikiyet kaybı yaşamaması noktasında büyük oranda etkilidir.
  • Cildinizde parlak bir görüntüye imza atar.
  • Renk tonu itibariyle oluşan eşitsizliklerin önüne geçer.

Güneş Koruyucusu Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Güneş koruyucusunun seçimi yani güneş kremi seçimi sırasında göz önünde bulundurmanız tavsiye edilen bazı detaylar vardır. Bu detaylar sayesinde satın almayı düşündüğünüz ürünün faydalarını en üst seviyede yaşamanız mümkün olur. Aksi takdirde işinize yaramayacak bir ürün satın alırsınız. Bu durumda ise hem paranız boşa gider hem de yanlış ürün seçiminde kaynaklı olarak cildinizde bazı olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple güneş koruyucusu alırken bazı unsurları mutlaka dikkate almanız gerekir. Peki güneş kremi satın alırken nelere dikkat etmek gerekir? Güneş koruyucusu seçimi nasıl yapılmalıdır?

Geniş Spektrumlu Güneş Koruyucusu Seçimi Yapmaya Özen Gösterin

Geniş spektrumlu güneş kremi çeşitleri, cildiniz üzerinde son derece etkili olmayı başarır. Bu tarz ürünler güneşten gelen hem UVB hem de UVA ışınlarına karşı ekstra koruma sağlar. Cilt kanseri ve güneş yanığının ana sebebi aslında UVB ışınlarıdır. Bütün güneş koruyucu ürünler cildinizde son derece zararlı olan UVB ışınlarına karşı kalkan görevi görür. Geniş spektrum olarak satışa sunulan ürünler gerekli testlerden geçerek bu etiketi almaya hak kazanır. Bu sayede bu tarz ürünlerin güvenilir olduğuna inanabilirsiniz. Bu ürünler cilde zarar vermeyen maddeler içerir. Üstelik her iki UV ışını türüne karşı da kapsamlı bir koruma sağlar. Geniş spektrumlu olmayan ürünler ise sadece güneş yanıklarına karşı koruma sağlar. Fakat spektrumlu ürünler güneşe yanıklarının yanı sıra cilt kanserine ve cilt yaşlanmasına karşı büyük oranda koruma sağlar. Bu nedenle güneş koruyucular arasında seçim yaparken mutlaka bu özelliği göz önünde bulundurmanız tavsiye edilir. Güneş koruyucusu seçimi yaparken mutlaka bu unsuru dikkate almalısınız.

Güneş Koruma Faktörü Yani SPF Oranı

Satın almayı düşündüğünüz güneş kremi çeşidinin SPF yani güneş koruma faktörü seviyesinin 30 ve üzeri olduğundan emin olmalısınız. SPF numarası, güneş kremlerinin güneşten gelen UVB ışınlarına karşı gösterdiği koruma seviyesinin oranını temsil eder. Yüksek SPF sayısı, ürünlerin daha yüksek oranda koruma sağladığını gösterir. 15 SPF, UVB ışınlarını ortalama %95 oranına kadar filtreleme yaptığını ifade eder. 30 SPF, ortalama %97 civarına kadar filtreleme yaptığını belirtir. SPF 50 ise ortalama %98 oranına kadar güneşin getirdiği UVB ışınlarını filtrelediğini gösterir. Fakat ürün seçimi yaparken SPF değerinin sadece güneş ışınlarına karşı koruma sağladığını unutmamanız gerekir. Son dönemlerde yapılmış olan araştırmalar sonucunda UVA ışınlarının da kırışıklık ve cilt kanserine sebep olduğunu göstermektedir. Bu nedenle sadece yüksek güneş faktörlü kremler ya da ürünler kullanmak yeterli olmayabilir. Yüksek faktör oranı cildinizin daha iyi korunduğu anlamına gelmez. Sadece daha uzun süre koruyacağı anlamına gelir. Güneş koruyucusu seçimi yapacağınız sırada ürünlerin faktör yani SPF oranına mutlaka dikkat etmeniz önerilir.

Cilt Tipinize Yönelik Güneş Koruyucusu Seçimi Yapın

Güneş koruyucu çeşitleri etki mekanizmalarına göre organik ve inorganik olmak üzere iki ayrı sınıfa ayrılır. Fiziksel güneş koruyucu çeşitleri, deri üzerinde bariyer oluşturarak UV ışınlarına karşı etki gösterir. İçeriğinde de titanyum dioksit, çinko oksit ve demir oksit maddelere yer verilir. Kimyasal güneş koruyucu çeşitleri ise UV ışınlarını absorde edip etkilerini gösterir. Bu nedenle fotoalerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Benzofenonlar, salisilat esterleri, sinnamad esterleri ve PABA türevleri bu grup içerisinde yer alır. Güneş koruyucusu seçimi yaparken mutlaka cilt tipinizi ve ten renginizi göz önüne almanız gerekir. Kuru cilt tipine sahip olan kişilerin yoğun kıvamlı ürünler tercih etmeleri daha doğru olur. Yağlı ve akneli cilt tipine sahip olan kişiler ise hem akışkan hem de yağlı olmayan ürünlerden yana seçim yapabilirler. Ayrıca ten rengi de güneş bakım ürünleri arasında seçim yaparken önem arz eden detaylar arasında yer alır. Açık ten rengine sahip olan kişiler, bronz tenli kişilere göre çok daha kısa süre içerisinde kızarırlar. Bu sebeple koruma faktörü yüksek olan ürünler tercih etmeleri gerekir. Konuya ilişkin detaylı bilgi almak adına bir dermatoloji uzmanı ile de görüşme sağlayabilirsiniz.

Üretim ve Tüketim Tarihine Dikkat Edilmeli

Tıpkı bütün kozmetik ürünleri arasında sen yaparken dikkat ettiğiniz gibi, güneş koruyucusu seçimi yaparken de ürünlerin hem üretim hem tüketim tarihine dikkat etmeniz gerekir. Ürünlerin rafta bekleme süresi uzama gösterdikçe, etki oranlarında azalmalar meydana gelir. Bu sebeple yakın tarihlerde üretilmiş olan ürünleri satın almanız daha doğru olur. Son tüketim tarihi de yine önem arz eden detaylar arasında yer alır. Çünkü tarihi geçmiş ürünler kullanmanız, cildinize ciddi anlamda zarar verebilir. Alışveriş esnasında ürünlerin son kullanma tarihlerine de göz atmanızda fayda vardır. Son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri satın almamanız tavsiye edilir. Satın almış olduğunuz güneş kremi çeşidi ya da güneş koruyucu ürünler son kullanma tarihine kadar bitirilmelidir. Eğer bitmemişse ve son kullanma tarihi geçmişse ürünü çöpe atmanız tavsiye edilir.

Güneş Koruyucusu Seçimi Sırasında Ürün İçeriğinin Önemi

Güneşten koruyucu ürünler için araştırma yaparken ambalajlarda ya da ürün açıklaması kısımlarında, pek çok maddenin adını geçtiğini görmeniz mümkündür. Bu açıklamalarda yer verilmiş olan maddelerin bir kısmı taşıyıcı bir kısmı ise aktif maddeler olarak ifade edilir. Taşıyıcı ya da aktif olmayan madde demek, o maddenin önemsiz olduğunu göstermez. Cildiniz için uygun olan güneş koruyucu ararken özellikle paraben içermeyen ürünlerden yana seçim yapmanız daha doğru olur. Ayrıca kokusuz ve yağsız ürünleri daha rahat kullanabilirsiniz. Böcek ısırıklarını önleyici özelliğe sahip olan ürünlerin etkisi daha kısa sürmektedir. Bu nedenle bu tarz maddelerin yer aldığı ürünleri tercih etmemeniz önerilir.

Suya Dayanıklılık Özelliği

Aslında hiçbir güneş koruyucu ürünün tam anlamıyla şu geçirmediği ya da ter geçirmediği söylenemez. Sadece bazı ürünlerin suya ve tere karşı daha dirençli olduğu belirtilir. Suya dayanıklı güneş koruyucu ürünler, özellikle yüzme sırasında sizlere büyük avantaj sağlar. Bu tarz ürünlerin genel olarak 40 dakika ile 80 dakika kadar süre boyunca etkili olduğu söylenir. Seçim yaparken satın almak istediğiniz ürünün bu özelliklere sahip olup olmadığına bakmanız tavsiye edilir. Bu sayede sizin için uygun olan ürünü daha kısa süre içerisinde kolayca bulabilirsiniz.

Neden Güneş Koruyucusu Kullanmak Gerekir?

Güneş koruyucusu krem ya da diğer ürünleri kullanmanız için bazı gereklilikler vardır. Ürünlerin kullanımının önemini tam anlamıyla bildiğiniz zaman, bakış açınızda da değişiklikler olur. Ozon tabakasının farklı sebeplere bağlı olarak incelme göstermesi, güneşten gelen zararlı ışınların her geçen yıl dünyaya daha hızlı bir şekilde ulaşmasına neden olur. Bu durum ise hem dünya sağlığının hem de cilt sağlığının bozulmasına sebep olur. Hava durumu kapalı olsa dahi güneşin zararlı ışınları etkilerini göstermeye devam eder. Sadece bu zararlı ışınların etkisi kış dönemlerinde %20 ile %30 oranında azalma gösterir. Yine de dört mevsim bu ürünlerin kullanılmasında fayda vardır.

Güneş Koruyucu Ürünleri Doğru Kullanmanın Gereği

Güneş koruyucu ürünler nasıl kullanılır sorusu her zaman hem kadınlar hem de erkekler tarafından sık sık merak edilen bir konudur. Pek çok insan bu ürünlerin güneşe çıkmadan hemen önce sürülmesi gerektiğine inanır. Ancak bu durum son derece yanlıştır. Ürünleri güneşe çıkmadan 15 dakika ile yarım saat kadar öncesinde kullanmanız gerekir. Ürünleri gereğinden az miktarda sürmek ise koruma seviyesini azaltır. Bu sebeple güneş kreminden maksimum verim alabilmek adına cilt üzerinde özellikle açık bölgelere ince tabak şeklinde sürmeniz tavsiye edilir. Ürünler ne kadar kaliteli bir yapıya sahip olurlarsa olsunlar, koruma süreleri genel olarak iki saat ile iki buçuk saat arasında değişme gösterir. Buna bağlı olarak da güneş kremlerini belirli periyotlarla dahilinde tazelemenizde fayda vardır.

Doğru Güneş Koruyucusu Seçimi İçin Birkaç Tavsiye

Güneş koruyucusu seçimi sırasında sizler için birkaç tane ürün önerisi hazırladık. SPF 50 Sensitive Zones Protective Fluid, yüz ve en hassas bölgeler için son derece etkili bir üründür. Güneş ışınlarının sebep olduğu zararlı durumları iyileştirerek daha bronz bir görünüme sahip olmanıza yardım eder. Güneşe çıkmadan önce göz hariç yüzünüze uygulayabilirsiniz. Birkaç saatte bir yenilemenizde fayda vardır. After Sun Anti-Aging Face Treatment, foto yaşlanma ve güneş lekelerini önleyici etkisiyle beğeni kazanır. Ürünü kullandığınız an rahatlama hissini yaşamanız mümkündür. Güneş sonrasında direkt olarak cildinize uygulayabilirsiniz. İlkbahar ve yaz dönemlerinde dilerseniz akşam kremi olarak da kullanmanız mümkündür. Göz çevrenizle temas ettirmekten kaçınmanız gerekir. Ligne St. Barth Roucou Oil - Roucou yağı - bronzlaştırıcı yağ, güneşten kaynaklı olarak meydana gelen kuruluğu önler. Üstelik altın niteliğinde bir bronzlaşma ortaya çıkarır. Ürünü güneşe çıkmadan önce bütün vücudunuza uygulayabilirsiniz. Size sunmuş olduğu bronzluk oranını koruyabilmek için periyodik olarak uygulamaya devam etmeniz gerekir. Denize girmeden önce bir miktar saçlarınıza da uygulayabilirsiniz. Doğru güneş koruyucusu seçimi yaparak, cildinizi uzun süre boyunca güneşin tüm zararlı ışınlarından koruyabilirsiniz.

Etiketler: gunes koruyucu
Mayıs 12, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. KVKK ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.